top of page
Kopia av IMG_0576_edited_edited.png

MRI

MRI

MRI är en förkortning för Magnetic Resonance Imaging. Undersökningen utförs med hjälp av en kraftig magnet samt sändare och mottagare som skapar och tar emot radiovågor. Genom att läsa av vågorna på olika sätt kan olika typer av bilder skapas. MRI är alltså ingen röntgen och vare sig häst eller personal utsätts för strålning. Undersökningen ger en mycket tydligare bild av eventuell mjukdelsproblematik i det undersökta området.

Detta gäller om din häst är bokad till MRI

Din häst ska komma till kliniken kl 7.30 den bokade dagen, om inget annat är avtalat. Hästen kommer att tilldelas en egen spånad box nere i stallet med tillgång till både vattenkopp och vattenhink. Ta med 1-2 kg hö som kan ges under dagen vid behov. Inför undersökningen kommer vi att behöva dra av skorna på det ben som ska undersökas samt det andra fram- eller bakbenet. Detta för att hästen inte ska fastna i magneten. Vi gör detta själva innan undersökningen, men meddela oss om hästen är mycket svår vid skoning. Vi har tyvärr inte möjlighet att slå på skorna igen efter undersökningen.

Vid undersökningen har hästen en permanentkanyl i halsen samt en förlängning för att kunna ge lugnande under tiden. Hästen kommer att få en relativ låg dos lugnande under lång tid, undersökningen tar oftast 1-2 timmar beroende på område och hur stilla hästen står. Då lugnande medel är vätskedrivande och till viss del minskar tarmrörelser är det viktigt att hästen dricker ordentligt efteråt. Direkt efter undersökningen kommer hästen ut i sin box där den erbjuds ljummen Slobber mash. Om du vet att din häst är kräsen och hellre dricker något annat så medtag gärna detta. Efter att du hämtat din häst bör du promenera 30-40 min under kvällen, för att hålla igång magen, samt gärna ge din häst ytterligare uppblött mat. Vi rekommenderar även en lite mindre högiva än normalt. De allra flesta hästar har inga problem alls efter sederingen.

 

Ni kommer inte att få något resultat av undersökningen vid hämtning av hästen, då bilderna skickas utomlands för granskning. Resultatet kan dröja upp till en vecka och skickas därefter till remitterande veterinär, ni kommer att få ett mail om att er veterinär har mottagit ett svar. Om inget annat är avtalat kan ni hämta er häst kl 15, den kommer då att stå i samma box nere i stallet som på morgonen.

 

Kontakta oss om ni har fler frågor inför undersökningen.

bottom of page