top of page

Marika Niklasson

Veterinärbesöket

Mitt namn är Marika Niklasson jag är legitimerad veterinär, jag gick veterinärutbildningen i Köpenhamn med hästinriktning. Parallellt med veterinärstudierna hade jag och min sambo uppfödning och utbildning av tävlingshästar och därtill tävlingssamarbete med elitryttare. Eftersom jag brinner för avel arbetade jag inledningsvis mest med reproduktion och som specialintresse arbetade jag en del i Nederländerna med embryotransfer.

 

Kontakten med träning och utbildning av sporthästar har gett mig en förnyad syn på hästarnas ibland "osynliga" problematik kring munhälsa. Dessutom har jag utvecklat ett speciellt intresse av kopplingen munhälsa och bettsling. Intresset för kvalificerad hästtandvård är så stort att jag sedan 2021 arbetar på Veterinärbesöket inom huvudsakligen hästtandvård, och kontinuerligt vidareutbildar mig genom både SLUs fördjupningsutbildningar och internationella specialkurser.

 

Det jag brinner för är att ge varje enskild häst kvalificerad hästtandvård. Det gäller att förstå vad den ska prestera, kommunicera med sin ryttare och problematiken kring hur detta kan vara kopplat till munhälsan och utrustningen. Det finns alltid en lösning och jag öppen för diskussioner och idéer med djurägaren som givetvis känner sin häst bäst.

 

Christine och jag kompletterar varandra och bollar kontinuerligt tankar och idéer. För oss är hästtandvård något långsiktigt och vi vill alltid vara öppna, visa, diskutera och förklara hur hästarnas munhåla och bettsling hör ihop. 

 

Vid sidan av alla hästmunnar så fylls tiden med att rida och träna min egen häst, även om tävlingsstövlarna ligger på hyllan sedan länge. Hästen har i alla fall en av de mest undersökta munnarna i landet!

Marika Niklasson
bottom of page